Terug naar onze website Beschikbaarheid en direct boeken
Een kleine greep uit de rijke geschiedenis van ‘De Olde Signorie’.

Een kleine greep uit de rijke geschiedenis van ‘De Olde Signorie’.

De geschiedenis van een statige oude dame…

Een kleine greep uit de rijke geschiedenis van ‘De Olde Signorie’.

Leeuwarden was in de zestiende en zeventiende eeuw ‘the place to be’. De stad steeg behoorlijk in aanzien omdat het de verblijfplaats werd van de Friese Nassaus. Leeuwarden kwam tot bloei. De bevolking steeg in hoog tempo en het ene na het andere prachtige gebouw verrees. De Kanselarij (waar recht gesproken werd), het Stadhouderlijk Hof, de Waag (als centrum van de handel), en de scheve toren de Oldehove, ze stammen allemaal uit die tijd.

Ook de magistraten, hogere bestuurders en landadel deelden in de welvaart. In het begin van de 15e eeuw werd bij ‘de oude Blockhuysterpijp’ de eerste steen gelegd van het huis dat later ‘De Olde Signorie’ zou gaan heten. De straat waaraan het pand lag kreeg de naam Ossekop, naar de herberg in de straat waar een houten Ossekop buiten hing. Het was een chique straat met markante statige panden. Ossekop 13 werd bewoond door voorname lieden, wat nog steeds blijkt uit de vele kostbare interieuronderdelen uit de 15e tot en met de 20e eeuw die het pand sieren. In 1681 duikt de naam ‘De Olde Signorie’ voor het eerst op als het geheel van pand en bijgebouwen wordt omschreven als: ‘seeckere huysinge hovinge cum annexis, de olde signorie genaemt’.

Een burgemeester van adel

Een van de voornaamste (in alle opzichten) bewoners was baron Wilco Julius van Welderen Rengers, in de 19e eeuw wethouder en later burgemeester van Leeuwarden, statenlid en lid van de Eerste Kamer. Het Rengerspark, dat hij in 1904 aan de stad schonk, herinnert aan zijn naam. Dat hij zich wel wat kon permitteren blijkt wel uit het feit dat de familie in de minder koude maanden hun stadswoning verliet voor hun fraaie zomerresidentie Stania State in Oenkerk, omgeven door een riant park in landschapsstijl. 

Gelijk recht voor Allen!

Een andere markante bewoonster was Geesje Beekhuis-Feddes (Leeuwarden, 22 december 1831 – Leeuwarden, 24 september 1882). Ze was niet alleen schrijfster, maar ook feministe. Dat laatste was haar met de paplepel ingegeven. Koopmansdochter Geesje trouwde in 1855 met de 17 jaar oudere notaris Christiaan Houdijn Beekhuis. Omdat haar vader geen toestemming gaf voor het huwelijk kreeg Geesje schriftelijke toestemming van haar moeder. Met haar gezin met twaalf kinderen woonde ze in ‘De Olde Signorie. Geesje Feddes keerde zich tegen de nadelige positie van vrouwen binnen en buiten het huwelijk die wettelijk was vastgelegd. Onder het pseudoniem ‘Eene Vrouw’ schreef zij in 1870 de brochure Gelijk recht voor Allen! Over de maatschappelijke positie van vrouwen.
Lees hier meer over Geesje Feddes


Buurmeisje Saskia, de liefde van Rembrandts leven

Maar ook had het huis bijzondere buren. Zo werd op nummer 11 in augustus 1612 Saskia Uylenburgh geboren, de latere echtgenote van Rembrandt van Rijn. Ze groeide erop en speelde er op straat. Ze woonde er tot haar zestiende. Het gezin had 8 kinderen. Saskia’s moeder stierf toen zij zeven jaar oud was, haar vader toen zij twaalf was. Saskia kwam uit een goed nest. Haar vader was betrokken bij de oprichting van de Universiteit van Franeker en was later burgemeester van Leeuwarden. Toen al haar zussen trouwden en het ouderlijk huis verlieten – Saskia was een nakomertje - werd de woning verkocht en ging Saskia bij één van haar zussen wonen. Toen ze 21 was leerde ze bij een familielid in Amsterdam, die de zaken voor Rembrandt behartigde, haar a.s. man kennen. Ze waren tot over hun oren verliefd.

Dit is onze eigen website met de scherpste prijs. Klik hier voor onze accommodaties of stel ons persoonlijk een vraag.

Gepubliceerd 13-01-2022 / Copyright © De Olde Signorie